Exportérem roku se stala opět automobilka Škoda Auto

16.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Vítězem 20. ročníku soutěže Exportér roku 2014 je opět mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. V kategorii podle nárůstu exportu zvítězil výrobce letadel Aircraft Industries. Ocenění dnes předal zástupcům firem na slavnostním večeru prezident Miloš Zeman.

Stejně jako v minulém ročníku soutěže se na druhém místě umístila společnost Foxconn CZ, na třetí pozici se dostal Agrofert. V žebříčku podle nárůstu exportu v loňském roce se za Aircraft Industries umístily společnosti Aero Vodochody a Tatra Trucks.

Vítězem kategorie dle objemu exportu v letech 1993 až 2013 byla také vyhlášena Škoda Auto. Podle průměrného nárůstu exportu ve stejném období zvítězil výrobce pneumatik Mitas. Na druhé pozici skončila Siemens Group a třetí je AGC Automotive Czech.

Zvláštní cenu Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře pro exportéra, který vyváží svoje výrobky a služby do největšího počtu zemí, získala společnost CommScope Czech Republic, která se zabývá výrobou telekomunikačních a elektronických zařízení.

V kategorii Nejlepší exportní transakce podpořená státem pro vývozní transakce s objemem vyšším než 100 milionů korun podpořené prostřednictvím financování ČEB nebo EGAP nejlépe vyhověly projekty M Steel Projects, Papcel a GE Aviation Czech.

Soutěž Exportér roku má tradičně několik kategorií a zúčastnit se jí mohli všichni exportéři se sídlem v České republice s ročním objemem vývozu nad 100 milionů korun. Pořadateli soutěže jsou Střední podnikatelský stav a Asociace na podporu podnikání ČR.

Velcí exportéři (nad 500 mil. Kč) podle objemu exportu v roce 2013: 1. Škoda Auto 2. Foxconn CZ 3. Agrofert 4. Moravia Steel 5. Panasonic AVC Networks Czech, 6. Siemens Group Česká republika 7. Bosch Diesel 8. ArcelorMittal Ostrava 9. Robert Bosch 10. Iveco Czech Republic

zdroj: www.exporterroku.com

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK