Dolar oslabil vůči euru i jenu, rubl je ve volném pádu

16.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes sestoupil na zhruba třítýdenní minimum vůči euru a na měsíční minimum vůči japonskému jenu. Vyšplhal se však na nová rekordní maxima k ruskému rublu, který prudce oslabuje i vůči dalším měnám. Podle analytiků je nyní situace na devizovém trhu velmi nestálá v důsledku klesajících cen ropy.

Jednotná evropská měna vůči dolaru vystoupila až na 1,2569 USD, později však o část zisků přišla a prodávala se za 1,2512 USD. Oproti pondělí tak vykazovala pokles o 0,6 procenta. Vůči japonskému jenu se dolar propadl až na 115,58 JPY, nejnižší úroveň od 17. prosince.

Ruský rubl pokračoval v propadu kvůli obavám z dopadů, které mohou mít na ruskou ekonomiku západní sankce a nízké ceny ropy. Ruská měna poprvé prolomila hranici 80 rublů za dolar, pak ale část ztrát smazala a kolem 17:00 SEČ její kurz činil 72,37 rublu za dolar. Proti pondělí tak byl kurz nižší zhruba o desetinu.

Propadu rublu nezabránilo ani prudké zvýšení úrokových sazeb, ke kterému v noci na dnešek přikročila ruská centrální banka. Její viceguvernér Sergej Švecov dnes uvedl, že banka je připravena zavést další opatření ke stabilizaci domácích finančních trhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK