Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v prosinci zrychlil

16.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. prosince (ČTK) - Tempo růstu podnikatelské aktivity v eurozóně v prosinci mírně zrychlilo. Hospodářské oživení však zůstává slabé a podniky pokračují ve snižování cen s cílem podpořit poptávku. Vyplývá to z dnešní zprávy výzkumné společnosti Markit. Index podnikatelské aktivity založený na průzkumu mezi nákupními manažery se v prosinci zvýšil na 51,7 bodu z listopadových 51,1 bodu, což bylo minimum za 16 měsíců. Přesto je prosincová hodnota indexu druhá nejnižší za poslední rok.

\"Celkově tu máme velmi neuspokojivý obrázek slabé eurozóny. Není to žádný důvod k oslavě,\" poznamenal hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. Údaje podle něj signalizují, že ekonomika eurozóny vykáže za čtvrté čtvrtletí nárůst o pouhých 0,1 procenta.

Index podnikatelské aktivity se již 18 měsíců za sebou drží nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Dílčí údaje z průzkumu však ukazují, že firmy jsou k zajištění tohoto růstu nuceny snižovat ceny.

Meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu činila pouze 0,3 procenta. Nacházela se tak hluboko pod dvouprocentní hranicí, kterou si Evropská centrální banka (ECB) stanovila jako strop cenové stability. Byla navíc pod úrovní jednoho procenta, kterou šéf ECB Mario Draghi již dříve označil za \"nebezpečnou zónu\".

ECB v posledních měsících ve snaze podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Draghi tento měsíc uvedl, že banka začátkem příštího roku posoudí účinky dosavadních stimulačních opatření a v případě potřeby uskuteční další kroky.

Eurozóna se loni vymanila ze své nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. Statistický úřad Eurostat tento měsíc potvrdil, že hospodářský růst v eurozóně v letošním třetím čtvrtletí zrychlil na 0,2 procenta z 0,1 procenta v předchozím kvartálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK