Vláda schválila pravidelný materiál k plnění kritérií pro euro

15.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Vláda dnes schválila pravidelnou zprávu ministerstva financí a České národní banky vyhodnocující plnění kritérií pro přijetí eura. Opět vládě doporučila prozatím nestanovovat cílové datum vstupu země do eurozóny. Česko by také nemělo v roce 2015 usilovat o vstup do evropského mechanismu měnových kurzů ERM-2. Informovalo o tom tiskové oddělení vlády.

 

ČR se zavázala podnikat kroky k tomu, aby byla na přistoupení k eurozóně co nejdříve připravena. Stanovení termínu vstupu je však v kompetenci členského státu a závisí na míře jeho připravenosti.

Česko přitom v nejbližší době se zavedením evropské měny nepočítá. Premiér Bohuslav Sobotka na jaře uvedl, že první realistický termín pro vstup Česka do eurozóny je rok 2020. Při vzniku současné vlády před rokem uvedl, že termín přijetí eura pravděpodobně tento kabinet nestanoví.

Podle dostupných údajů Česká republika splnila loni požadavky pro přijetí eura kromě účasti v mechanismu směnných kurzů ERM-2. Vyhodnocení tohoto kritéria je totiž možné teprve poté, co česká měna do mechanismu ERM-2 vstoupí a bude stanovena centrální parita koruny k euru. Přijetí členského státu EU do eurozóny je podmíněno úspěšným minimálně dvouletým setrváním národní měny v ERM-2.

Případné neplnění maastrichtských kritérií nemá nyní pro ČR žádné přímé důsledky. Výjimkou je kritérium udržitelnosti veřejných financí. Ovšem i toto kritérium nyní ČR plní.

Deficit veřejných rozpočtů totiž loni činil 1,3 procenta hrubého domácího produktu, tedy hluboko pod požadovanou tříprocentní hranicí. Stejně tak není problém s plněním dluhu, který činil 45,7 procenta HDP, EU požaduje dodržet 60procentní hranici. Díky tomu 20. června ministři financí Evropské unie uzavřeli řízení kvůli nadměrnému deficitu s šesti zeměmi unie včetně České republiky a Slovenska. Řízení je dále vedeno vůči 11 z 28 zemí unie. Problém nemá ČR ani s plněním kritéria cenové stability a dlouhodobých úrokových sazeb.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK