Celníci zabavili 11.000 náhradních dílů do traktorů Zetor

10.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Pardubice 10. prosince (ČTK) - Celníci zabavili na jižní Moravě a v Pardubickém kraji 11.000 náhradních dílů do traktorů značky Zetor. Mají podezření, že jde o padělky. Pokud se potvrdí, způsobená škoda by se mohla pohybovat kolem tří milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí brněnského celního ředitelství Lada Temňáková. Celníky upozornil na prodej podezřelého zboží přímo výrobce traktorů - brněnská společnost Zetor Tractors.

\"Podle vyjádření výrobce je námi zajištěné zboží s největší pravděpodobností padělané, tedy neoprávněně označené názvem a logem firmy,\" uvedla mluvčí. Doplnila, že celníci ve firmě na Brněnsku, která prodává náhradní díly do zemědělské techniky, zajistili 8300 a v Pardubickém kraji 2700 náhradních dílů.

Šlo například o přední a zadní svítilny, pístní kroužky do traktorových motorů, vše balené v krabicích s nápisem Zetor. Dále celníci zabavili obaly s logem Zetor, kopie dílenských příruček a také katalogů náhradních dílů této značky.

\"V případě, že se podezření potvrdí, dopustí se subjekt, který takové výrobky nabízí, klamavé obchodní praktiky ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele,\" uvedla mluvčí. Za to firmě hrozí propadnutí zboží a pokuta až pět milionů korun.

Firma Zetor Tractors loni prodala 4667 traktorů, znamená to meziroční pokles o pět procent. Rok 2012 byl ale pro firmu od nástupu hospodářské krize v prodejích nejúspěšnější. Letos produkce tradiční firmy zřejmě znovu klesne. Tento vývoj kopíruje trend na světových trzích se zemědělskou technikou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK