ČEB zatím pohledávku 4,6 mld. Kč za Slovakia Steel Mills neprodá

01.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Česká exportní banka (ČEB) zatím obří pohledávku za společností Slovakia Steel Mills ve výši 168 milionů eur (4,6 mld. Kč) neprodá. Představenstvo rozhodlo, že nepřijme nabídku na odkup pohledávky. Tento krok poté schválila dozorčí rada banky. Na dotaz ČTK to uvedla ČEB.

Skupina Arca Capital v tendru nabídla 52 milionů eur. Nabídka je ale podle banky nedostatečná. Ve výběrovém řízení zbyli dva zájemci. \"Prodej pohledávky za aktuálních podmínek Česká exportní banka nepovažuje za nejvýhodnější,\" uvedl ředitel odboru Mezinárodní vztahy ČEB Petr Križan.

Žádost o restrukturalizaci SSM slovenský soud zamítl. \"Pokračuje insolvenční řízení, kterého se budeme aktivně účastnit. V případě, že přijdou nějaké nabídky na odkup pohledávky, anebo případně pak realizaci držených aktiv, budeme intenzivně vyjednávat s případným zájemcem,\" dodal Križan. O pohledávku za Slovakia Steel Mills podle něj projevili zájem noví zájemci, kteří se předchozích kol tendru neúčastnili. ČEB podle něj také nemůže vyloučit vypsání nového výběrového řízení.

Česká exportní banka poskytla v roce 2007 úvěr na stavbu závodu SSM. Slovakia Steel Mills začala vyrábět sochory a válcované produkty v roce 2011. Už o rok později však vykázala čistou ztrátu téměř 44 milionů eur. V loňském roce prodělala 37 milionů eur. Potíže ocelárny kulminovaly začátkem srpna, kdy Slovakia Steel Mills úplně zastavila výrobu.

ČEB se již v létě snažila pohledávku prodat. Do prvního kola tendru, který končil koncem července, se přihlásili čtyři zájemci - podnikatel Zdeněk Zemek, skupina J&T, skupina Arca Capital Pavola Krúpy a samotný management slovenské ocelárny. Ani ve třetím kole se ale bance nepodařilo pohledávku prodat.

Jeden z uchazečů ve třetím kole, ukrajinská společnost KVV Group, podala kvůli tendru na začátku listopadu trestní oznámení na neznámého pachatele. Zástupci společnosti uvedli, že tendr považují za zmanipulovaný.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK