Orco má letos díky prodeji v Polsku nižší ztrátu a vyšší výnosy

27.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 27. listopadu (ČTK) - Developerská společnost Orco Property Group za prvních devět měsíců tohoto roku výrazně snížila ztrátu a zároveň zvýšila výnosy. Odrážel se v tom ale zejména jednorázový příjem z prodeje polského projektu Zlota, sdělila dnes firma. Podnik tento měsíc výrazně zvýšil kapitál a vyměnil nejvyšší vedení.

Za první tři čtvrtletí roku klesla čistá ztráta firmy na 19,7 milionu eur (544 milionů Kč) ze 142,4 milionu eur ve stejném období loni. Na provozní úrovni Orco vytvořilo zisk 21 milionů eur proti loňské ztrátě 108,6 milionu eur.

Výnosy vzrostly o 88 procent na 84,7 milionu eur. Přispěl k tomu prodej rozestavěného varšavského mrakodrapu Zlota 44, který přinesl firmě zhruba 63 milionů eur. Prodej bytů z pražského projektu V Mezihoří přinesl výnos 4,6 milionu eur.

Bez těchto dvou mimořádných výnosů by byly příjmy společnosti meziročně o 16 procent nižší kvůli slabším příjmům z pronájmů a ztrátě tří maďarských účastí, které vstoupily do bankrotového řízení. Provozní výdaje firmy se zvýšily o 43 procent na 29,5 milionu eur.

Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech.

Akcionáři firmy na konci května schválili snížení kapitálu na desetinu a největším akcionářem Orka se stal podnikatel Radovan Vítek. Ten až do nedávného zvýšení kapitálu v podniku vlastnil přes 30 procent akcií a fakticky jej ovládal.

Před dvěma týdny skupina zvýšila svůj akciový kapitál na téměř trojnásobek, když dvěma českým investorům prodala nové akcie za celkem 59,2 milionu eur. Hned poté představenstvo jmenovalo novým generálním ředitelem Jiřího Dederu, který nahradil Tomáše Salajku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK