ČOI dala obchodníkům za chyby ve výprodejích pokuty za 4,6 mil.Kč

27.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila obchodníkům ve 3. čtvrtletí za nedostatky ve výprodejích a slevových akcích pokuty za více než 4,6 milionu korun. Z 582 kontrol zjistila pochybení ve 44 procentech. Inspekce to dnes oznámila v tiskové zprávě.

 

\"Nejčastější vadou bylo neseznámení s cenou, nesprávné účtování, neposkytnutí povinných informací o výrobci či zboží a v neposlední řadě také nevydání dokladu o koupi,\" uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Nejvíce pochybení obchodníků zjistili inspektoři v Jihočeském kraji a na Vysočině, nejméně v Praze.

V průběhu kontrol zakázali inspektoři prodej 979 kusů zboží a 376 párů obuvi v hodnotě 232.000 korun. Obchodníkům, kteří při výprodejích chybovali, uložila inspekce 209 pokut v celkové výši 4,65 milionu korun.

ČOI upozorňuje, že spotřebitelé často nakupují zboží, které ne vždy potřebují, za často nepříliš výhodné ceny a pomáhají tak prodejcům zbavit se přebytků zboží. Pokud je sleva skutečně výrazná, může zakrývat i některé vady, pro něž by výrobky neměly být spotřebitelům nabízeny. Jde například o chybějící označení materiálového složení, neúplné nebo žádné údaje o výrobci nebo dovozci, či o návody a informace v jiném než českém jazyce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK