V jihlavském Motorpalu dostane do konce měsíce výpověď 100 lidí

26.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 26. listopadu (ČTK) - V jihlavské strojírenské společnosti Motorpal dostane do konce měsíce výpověď zhruba 100 z celkových 1700 zaměstnanců. Výrobce vstřikovacích zařízení pro dieselové motory krok zdůvodnil poklesem poptávky v Rusku. Pokud se situace nezlepší, mohlo by propouštění pokračovat, uvedl v dnešní tiskové zprávě generální ředitel firmy Milan Medonos. Ruské ekonomice působí značné ztráty sankce, které západní země uvalily na Rusko, kvůli jeho postupu vůči Ukrajině.

Firma ohlásila už v září, že hromadné propouštění se může týkat dohromady 340 pracovních míst. Dotkne se možná lidí ve všech čtyřech závodech Motorpalu, které jsou kromě Jihlavy ve Velkém Meziříčí, Batelově a Jemnici.

Podle Medonose očekává podnik nyní podle informací od zákazníků propad tržeb až o pětinu. \"Klíčový vliv má špatný stav ruské ekonomiky způsobující pokles poptávky konečných zákazníků a také devalvovaný rubl,\" uvedl. Z Motorpalu směřuje do Ruska významný podíl produkce prostřednictvím odběratelských firem. Podle ruské vlády způsobily tamnímu hospodářství ztráty ve výši až 900 miliard korun západní sankce. Navíc má na ruskou ekonomiku negativní dopad rovněž pokles cen ropy.

\"Jsme přesvědčeni o tom, že jde o krátkodobé nepříznivé období. V příštích letech počítáme s obnovením růstu,\" uvedl Medonos. Firma má podle něj připravena opatření, která během několika měsíců umožní obnovit ziskový provoz. Společnost kromě toho spoléhá na vývoj vlastních produktů.

Motorpalu loni klesly tržby za vlastní výrobky a služby o 11 procent na 1,3 miliardy korun. Výrobce ukončil minulý rok ztrátou 48,7 milionu Kč. Vyplývá to z výroční zprávy, která byla zveřejněna ve Sbírce listin. V prvním letošním pololetí společnost podle dnešní tiskové zprávy vykázala tržby zhruba 670 milionů Kč a zisk 22,7 milionu Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK