Americké akcie po smíšených zprávách z ekonomiky stagnovaly

25.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy zakončily dnešní obchodování bez větších změn. Reagují tak na zprávy z domácí ekonomiky, která sice ve třetím čtvrtletí rostla rychleji, než se čekalo, důvěra amerických spotřebitelů ale v listopadu nečekaně klesla. Americký dolar na devizových trzích oslaboval k euru.

Index Dow Jones klesl o 0,02 procenta na 17.815,07 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 ztratil 0,11 procenta na 2067,13 bodu. Index technologického trhu Nasdaq připsal 0,07 procenta na 4758,25 bodu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že roční tempo růstu domácí ekonomiky dosáhlo ve třetím čtvrtletí 3,9 procenta, což je více, než se původně předpokládalo. Spotřebitelské výdaje, které se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami, přitom stouply podle upravených údajů o 2,2 procenta, také více, než byl původní odhad.

Zpráva organizace Conference Board ale později ukázala, že spotřebitelská důvěra v USA se v listopadu zhoršila. Podílel se na tom zejména nižší optimismus spotřebitelů ohledně krátkodobých vyhlídek pro podnikatelské podmínky a trh práce.

Akcie v energetice dnes klesly o 1,6 procenta poté, co světové ceny ropy před klíčovým zasedáním ropného kartelu OPEC obnovily pokles. Mnoho pozorovatelů očekává, že skupina se nedokáže dohodnout na omezení těžby ropy, což by mohlo vést k dalšímu pokles cen této suroviny na trzích.

Zpráva o důvěře amerických spotřebitelů zasáhla dolar, který po jejím zveřejnění zmírnil zisky a oslaboval k euru i k jiným hlavním zahraničním měnám.

Jednotná evropská měna k dolaru večer SEČ vykazovala nárůst o 0,2 procenta na 1,2470 USD. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti hlavních světových měn, naopak ztrácel skoro 0,3 procenta na 87,92 bodu. V pondělí se vyhoupl až na téměř 88,44 bodu, což by bylo nejvýše za 4,5 roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK