Stavební firmy plánují v příštím roce zachovat stejné mzdy

21.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Dvě třetiny českých stavebních firem plánují v příštím roce zachovat stejně vysoké mzdy jako letos. Zvyšovat je chce třetina (33 procent) společností, vyplývá z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q4/2014 zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika.

Podle Českého statistického úřadu byla průměrná nominální mzda v podnicích s 50 a více zaměstnanci v letošním 3. čtvrtletí 30.038 Kč.

Zaměstnanci stavebních firem nemohou počítat ani s novými bonusy či výraznějším rozšířením stávajících, růst zaměstnaneckých benefitů bude podle analýzy spíše pozvolný.

Stavební firmy naopak v příštím roce plánují nabírat nové lidi, nové zaměstnance už hledá takřka polovina (42 procent) společností. Jde hlavně o velké firmy, které mají zakázky na železnici. Nejvíce poptávaní jsou dělníci a stavbyvedoucí.

Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK