Dolar po nejnovější statistice z USA posiluje

14.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. listopadu (ČTK) - Dolar dnes na trhu posiluje. Americkou měnu podpořily nečekaně příznivé údaje o maloobchodních tržbách v USA. Japonský jen klesl vůči dolaru až na nejnižší hodnotu za sedm let, protože investoři sázejí na to, že japonský premiér Šinzó Abe vyhlásí předčasné volby a odloží zvýšení prodejní daně.

Kolem 17:15 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2467 USD, když během dne se propadlo až pod 1,24 USD. K jenu euro posílilo o 0,7 procenta na 145,40 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,7 procenta na 116,62 JPY po výstupu až na nové sedmileté maximum 116,82 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních měn, vzrostl na 88,267 bodu, nejvýše od června 2010.

Ztráty vůči euru byly pouze mírné, protože euro částečně podpořily údaje o ekonomickém růstu eurozóny za třetí čtvrtletí, které byly příznivější, než se čekalo. Hrubý domácí produkt se zvýšil proti předchozímu čtvrtletí o 0,2 procenta a zrychlil tak z 0,1 procenta v předchozích třech měsících. Německu se pak podařilo vyhnout recesi.

Maloobchodní tržby v USA v říjnu obnovily růst a proti předešlému měsíci stouply celkově o 0,3 procenta. Po zářijovém propadu oživil prodej automobilů, silné ale byly i nákupy řady ostatního zboží a služeb s výjimkou elektroniky a benzinu. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali, že celkové tržby se v říjnu zvýší o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK