Babiš: Při přípravě dalšího rozpočtu už tak velkorysý nebudu

13.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Při přípravě státního rozpočtu na rok 2016 již nebude ministr financí Andrej Babiš tak velkorysý, jako při přípravě rozpočtu na příští rok. Babiš to dnes řekl v rámci debaty o hospodářské politice organizované Asociací malých a středních podnikatelů a živnostníků, které se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.

 

\"Ten první rozpočet jsem byl velmi velkorysý a u toho druhého nebudu, jestli tam tedy ještě budu,\" uvedl Babiš při diskuzi s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou-Tominovou. Ta v nadsázce upozornila, že Babiš považuje její ministerstvo za to, které \"přivede tuto zemi k bankrotu\". Výdaje MPSV tvoří více než polovinu všech výdajů rozpočtu.

Opozice rozpočet na příští rok považuje za nejhorší za posledních několik let. Údajně není úsporný, nezvyšuje investiční výdaje a nesnižuje provozní výdaje.

Babiš zopakoval, že letošní rozpočet by mohl skončit s deficitem zhruba 80 miliard korun místo původně schválených 112 miliard korun. Na příští rok je schválen schodek 100 miliard korun. \"A pokud nastanou ty efekty, že dáme do pořádku finanční, celní správu a úřady práce a zavedeme systémová opatření, tak směřujeme ke snižování deficitu,\" dodal ministr financí.

Prezident Miloš Zeman vyzval ke snižování státního dluhu o deset až 20 miliard korun ročně. Ke konci září činil státní dluh 1,683 bilionu korun a podle Babiše se výše dluhu v následujících letech nezvýší. \"Berme si negativní poučení z těch, kdo říkali, že zdroje jsou, a nasekali dluhy v době šestiprocentního růstu,\" uvedl Zeman v narážce na bývalého premiéra Vladimíra Špidlu.

Babiš také zopakoval, že při karuselových podvodech přichází Česko potenciálně až o 3,5 miliardy eur (skoro 100 miliard korun), což je téměř třetina z možných výnosů DPH. V EU se přitom podle posledních údajů nezaplatilo na DPH 177 miliard eur, tedy zhruba 16 procent z možných výnosů DPH, dodal Babiš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK