Vláda dnes schválila rozpočet zemědělského fondu na 2015

12.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Vláda dnes schválila rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) pro příští rok. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Návrh podobně jako ten pro letošní rok počítá s celkovou částkou 40,3 miliardy korun. Z této částky má 34,3 miliardy pocházet z rozpočtu Evropské unie a šest miliard ze státního rozpočtu. Fond zajišťuje především vyplácení agrárních dotací. Z jeho rozpočtu se například podporuje také značka Klasa a akce mléko do škol.

Podle informací zveřejněných v březnu mělo letos z celkové částky 40,4 miliardy korun být 38 miliard použito na Společnou zemědělskou politiku. Na marketingovou činnost mělo jít 250 milionů. Na správní výdaje fondu bylo určeno 1,8 miliardy korun. Zejména o výdajích na marketing se vedla při projednávání rozpočtu podstatná část debaty.

SZIF spravuje a kontroluje opatření z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského rybářského fondu. Zároveň kontroluje, zda jednotliví zemědělci pobírají dotace oprávněně. Spravuje také národní značku kvalitních potravin Klasa a značku Regionální potravina.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK