Daňová sleva na druhé a další dítě se zvýší, Zeman normu podepsal

06.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Daňová sleva na druhé a další dítě se zvýší. Příslušnou novelu zákona o daních z příjmů, která také navrací slevu na dani pracujícím důchodcům a mění zdanění investičních fondů, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Nyní je možné na každé dítě odečíst z daní 13.404 korun ročně, tedy 1117 Kč měsíčně. Podle návrhu se má sleva na druhé dítě zvýšit o 200 korun měsíčně a na třetí o 300 Kč měsíčně. U rodin s jedním dítětem se v této věci nic nemění.

Do budoucna chce vláda slevy na děti dál zvyšovat, ale až dalšími novelami zákonů. Do roku 2017 by měla sleva na druhé dítě vzrůst až o 500 korun a na třetí i další dítě o 900 korun měsíčně.

Pracující důchodci si budou moci od příštího roku opět činit nárok na slevu 24.840 korun ročně. O slevu přišli v rámci daňového balíčku, který v roce 2012 předložila bývalá Nečasova vláda. Novela současně s tím omezuje výdajové paušály živnostníků na dva miliony korun. Týká se to paušálů ve výši 60 i 80 procent.

Zákon také mění zdanění investičních fondů tak, aby investice prostřednictvím investičních fondů měly z pozice investora srovnatelné daňové zatížení s investicemi prováděnými individuálně, tedy 19 procent. U vybraných typů investičních fondů, například fondů rizikového kapitálu, má zdanění sníženou pětiprocentní sazbou. Podle ministra financí Andreje Babiše je tato změna vedena snahou zabránit zneužívání investičních fondů ve formě kapitálových společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK