Řetězec IKEA zvýšil v Česku tržby na 7,7 miliardy korun

06.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Nábytkářské společnosti IKEA vzrostly ve finančním roce 2013/2014 v Česku tržby o 4,6 procenta na 7,7 miliardy korun. Podílel se na tom nárůst počtu zákazníků obchodních domů společnosti o procento na 5,5 milionu a zvýšení jejich průměrné útraty za bytové vybavení o téměř čtyři procenta na 1313 korun. ČTK o tom informovala firma v tiskové zprávě, výši hospodářského výsledku neuvedla.

Podle generálního ředitele IKEA pro ČR Marka Feltla výše růstu tržeb trojnásobně překročila očekávání firmy. \"Na českém trhu s bytovým zařízením sledujeme oživení, které je způsobeno rostoucím zájmem zákazníků o bytové zařízení a posiluje i vnímání důležitosti domova. Pozitivní trend podporuje i vyšší zájem Čechů o vlastní bydlení a nové byty,\" uvedl.

Největší růst zajmu zákazníků zaznamenala IKEA u venkovního nábytku, produktů Dětské IKEA, bezpečnostních řešení a výrobků a osvětlení LED. Proti předcházejícímu období se jejich prodej zvýšil o desítky procent.

\"Chceme dále navyšovat náš podíl na českém trhu, investovat do zlepšení služeb zákazníkům a jejich zákaznických zkušeností i rozšiřovat naše podnikání,\" sdělil Feltl. Firma mimo jiné do sortimentu uvede více limitovaných a sezónních kolekcí a jako každý rok představí několik set produktových novinek.

První prodejnu švédská společnost v Česku otevřela v roce 1991 a nyní provozuje dva obchodní domy v Praze a po jednom v Brně a Ostravě. Skupina IKEA má celkem 345 obchodních domů ve 40 státech, přičemž 40 obchodních domů vlastní a provozují držitelé licence mimo společnost IKEA Group. Obchodní domy ročně navštíví 716 milionů zákazníků.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK