Šlechtová: Účinný služební zákon je nutný pro čerpání peněz z EU

04.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Brusel 4. listopadu (ČTK) - Evropská komise (EK) neschválí jednotlivé operační programy upřesňující podmínky čerpání dotací z EU v letech 2014 až 2020 před účinností služebního zákona a všech prováděcích předpisů, zopakovala dnes ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. V pondělí o této podmínce mluvila v pořadu České televize Hyde Park.

\"V rámci připomínek, které Evropská komise aktuálně zaslala k novým programům, Evropská komise znovu zdůraznila nutnost dodržení všech uvedených závazků ze strany ČR jako nezbytného předpokladu pro schválení programu,\" vzkázala ministryně ČTK.

Mluvčí Evropské komise Jakub Adamowicz dnes v Bruselu ČTK potvrdil, že přijetí služebního zákona je pokládáno za takzvanou předběžnou či \"ex-ante\" podmínku pro čerpání fondů. Zmiňují jej například letošní doporučení komise Praze ke zlepšení ekonomické situace země.

\"Říkat, že z fondů nepřijde 1. ledna ani jedno jediné euro je trochu přemrštěné. Ale na druhé straně teď není chvíle rušit poplach a tvrdit, že vše je naprosto v pořádku,\" poznamenal Adamowicz.

Pro případ, že zákon je stále \"uvnitř národního politického procesu\", je podle něj možné konkrétní naplnění podmínek řešit prostřednictvím takzvaného akčního plánu, který přesně konkretizuje parametry jejich plnění. \"Plán je rámcem obsahujícím všechna pravidla, procedury a standardy pro dobu, kdy čekáme na přijetí zákona,\" vysvětlil mluvčí.

Jedním ze závazků Česka, který zástupci země zopakovali při vyjednávání takzvané Dohody o partnerství, bylo zajistit platnost služebního zákona ještě před formálním procesem schvalování programů. Česko se zavázalo také zajistit přijetí prováděcích předpisů v dohodnuté lhůtě.

Podle Šlechtové EK tento závazek připomíná opakovaně. \"Evropská komise svůj požadavek na platný, potažmo i účinný zákon o státní službě - mající vydefinované parametry například ve smyslu odměňování a výběrových řízení opakuje dlouhodobě a požaduje i přijetí všech relevantních prováděcích předpisů nejpozději do konce roku 2015,\" doplnila Šlechtová.

Jednání o konkrétní podobě jednotlivých operačních programů, které definují způsob čerpání dotací z evropských fondů, se tak protahuje. Původní odhady mluvily o tom, že se dohody uzavřou na přelomu letošního a příštího roku, nyní prý EK uvažuje jako o reálnějším datu konec jara 2015.

Adamowicz dnes poznamenal, že v průběhu listopadu se komise plánuje k jednáním s Českou republikou vyjádřit. Ve svém stanovisku by měla naznačí možné závěry, pokud se týká operačních programů a jejich obsahu i svého pohledu na plnění předběžných podmínek pro čerpání z české strany.

\"Dokud jsme vyjednávací proces neukončili, nemůžeme říci, zda máme s podmínkou stále problém, či nikoliv,\" poznamenal mluvčí.

Aktuální problémy však neznamenají, že by se oddálilo přijímání prvních žádostí o dotace. Jejich financování má totiž několik stupňů, přičemž EK schválené projekty proplácí většinou až zpětně. Právě k tomu je nutné mít schválené dokumenty k jednotlivým operačním programům. Česko však může za určitých podmínek spustit programy i bez finální dohody s EK.

MMR už k tomu připravuje podklady. \"Vyhlašování nových výzev nemusí byt nutně neschválením nových programů dotčeno. MMR připravilo takzvaná Kritéria pro zahájení implementace programů před schválením ze strany Evropské komise, která budou v horizontu několika málo dnů předložena vládě,\" uvedla Šlechtová.

Česko může v následujícím programovém období 2014-2020 z evropských strukturálních a investičních fondů získat až 24 miliard eur, což je zhruba 668 miliard korun. Nejvíce z toho může jít na regionální rozvoj, dopravu a podporu podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK