Sony kvůli problémům s mobily prohloubila čtvrtletní ztrátu

31.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. října (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Sony v druhém čtvrtletí svého finančního roku prohloubil čistou ztrátu na 136 miliard jenů (26,9 miliardy Kč). Firmě uškodily odpisy v problémové divizi chytrých telefonů. Ve stejném čtvrtletí před rokem byla Sony v čisté ztrátě 19,6 miliardy jenů.

Letošní výsledek je však lepší než ztráta 148,06 miliardy jenů, kterou očekávaly trhy. Provozní ztráta za tři měsíce do 30. září dosáhla 85,6 miliardy jenů (16,9 miliardy Kč), a byla zhruba poloviční, než jak v průměru odhadovali analytici oslovení agenturou Reuters. Před rokem Sony vykázala provozní zisk 14,8 miliardy jenů. Hospodaření tehdy napomohl prodej některého majetku.

Společnost očekává, že ztrátová bude i za celý tento rok. Roční čistou ztrátu nadále odhaduje na 230 miliard jenů.

Ve druhém čtvrtletí se dařilo divizi televizorů či videoher. Firma v tomto období prodala 3,3 milionu herních konzolí PlayStation 4, a zvýšila tak náskok před konkurenčním výrobkem Xbox One od Microsoftu.

Výsledky v elektronice však stahuje dolů mobilní divize. Firma odepsala 180 miliard JPY z její účetní hodnoty a snížila odhad ročního prodeje mobilních telefonů z původně očekávaných 43 milionů na 41 milionů kusů. Bylo by to o dva miliony mobilů víc, než kolik jich prodala v uplynulém roce.

Finanční ředitel firmy Keničiró Jošida uvedl, že Sony podstatně omezí svou činnost týkající se chytrých mobilů v Číně, kde naráží na konkurenci domácích výrobců jako Xiaomi. Firmě podle něj škodí také slabší japonský jen. Každý pokles jeho kurzu k dolaru o jeden jen znamená pro firmu ztrátu tří miliard JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK