Ceny ropy obnovily pokles, srazil je růst kurzu dolaru

30.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 30. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes obnovily pokles a severomořská ropa Brent sestoupila zpět pod 87 dolarů za barel. Trh srazilo výrazné posílení kurzu dolaru v reakci na zprávu o nečekaně silném růstu americké ekonomiky. Díky zprávě se zvyšují vyhlídky na rychlejší zvyšování úrokových sazeb v USA.

Cena Brentu kolem 15:40 SEČ vykazovala pokles o více než půl dolaru na 86,55 USD za barel a předtím sklouzla až na 86,11 dolaru. Americká lehká ropa WTI odepisovala téměř jeden dolar na 81,30 USD.

Dolarový index vůči koši šesti měn po zprávě o HDP Spojených států vystoupil na maximum za tři a půl týdne. Ekonomika USA rostla ve třetím čtvrtletí tempem 3,5 procenta ročně, zatímco ekonomové čekali jen tříprocentní vzestup. Dolar obnovil růst ve středu večer poté, co americká centrální banka (Fed) předložila nečekaně optimistické hodnocení situace ekonomiky, a vyvolala tím dohady, že začne zvyšovat úrokové sazby dříve, než se dosud čekalo.

Rychlejší růst největší světové ekonomiky sice posílí poptávku po ropě, na ropu a další komodity obchodované v dolarech má ale krátkodobě větší vliv pohyb kurzu americké měny. Silný dolar totiž zdražuje investorům v jiných měnách nákupy těchto komodit.

\"Očekávání dřívějšího zvýšení úroků v USA budou příznivá pro dolar a silnější dolar bude všeobecně negativní pro komodity,\" řekl agentuře Reuters analytik švýcarské konzultační společnosti Petromatrix Olivier Jakob.

Cena Brentu se od června kvůli dostatečnému zásobování trhu, rostoucím zásobám a obavám o hospodářský vývoj v Evropě a v Asii propadla o více než 25 procent. V polovině října sestoupila až na 82,60 USD, nejnižší úroveň za téměř čtyři roky. Ropu poslední měsíc sráží i neochota klíčových zemí ropného kartelu OPEC zasáhnout proti poklesu cen.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 86,55 87,12 New York - Nymex WTI prosinec 81,30 82,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK