Česká zbrojovka na Slovensku už zvyšuje počet zaměstnanců

10.10.2014 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Česká zbrojovka Uherský Brod otevřela letos v červenci nový závod ve slovenských Novákách. „Nyní se tam vyrábí zbrojní komponenty, s výrobou a montáží celých zbraní počítáme v první polovině příštího roku,“ uvádí v rozhovoru ředitel firmy Lubomír Kovařík.

Podnik v Novákách měl při svém otevření šest desítek zaměstnanců, tehdy jste říkal, že jejich počet poroste. Kolik jich je dnes?

V současnosti již na Slovensku zaměstnáváme 75 lidí a jejich počet bude stále růst. V příštím roce jich bude více než dvě stovky. Souvisí to s tím, že v první fázi vyrábíme díly do pistolí, zatímco v příštím roce k tomu počítáme s výrobou a montáží útočné pušky CZ 805 BREN. Ta již splnila vojenské požadavky slovenské armády.

Každý nový podnik má určité mouchy, které se musí odstraňovat. Jak je to v Novákách?

Vámi zmíněných much je velmi málo, podnik plní naše představy. Získali jsme potřebné licence a splnili legislativní záležitosti. Takže spokojenost.

Jak vysoká byla vaše slovenská investice?

Skoro 100 milionů českých korun, přesunuli jsme tam část naší výrobní kapacity.

Vyplatí se to?

V souvislosti v mezinárodním napětím určitě vzniká prostor pro růst trhu s ručními zbraněmi. Vždyť třeba na nedávném jednání států NATO se členové zavázali zvyšovat výdaje na obranu. Například Slovensko by mělo do roku 2020 dávat na tyto účely 1,6 procenta hrubého domácího produktu.

V případě pušky BREN se v médiích objevila informace, že jí vaše firma prodala české armádě za vyšší cenu než je civilní verze…

Vysvětluji to po několikáté, škoda, že to někteří novináři, slovo někteří zdůrazňuji, stále nechtějí pochopit. Cenové rozdíly obou zbraní jsou v materiálovém složení a zejména ve vnitřní konstrukci pušky. Další rozdíly jsou v ceně příslušenství jako větší počet zásobníků, pouzdra, popruhy, útočný nůž a tak dále. Cenový rozdíl příslušenství útočné pušky určené pro Armádu ČR činí 26 800 korun. Je to jako kdybyste chtěl porovnávat cenu Mercedesu v základní řadě a pak ve vybavení de luxe. A lepší pušku s lepším vybavením armáda pochopitelně potřebuje – zbraně jsou určeny do těch nejnáročnějších bojových podmínek.

S uvedeným typem pušky údajně měli problémy vojáci v Afghánistánu. V čem spočívaly?

Zbraně například byly konzervovány nadměrným a nevhodným množstvím konzervačních prostředků, které ve spojení s jemným prachovým prostředím následně zpomalovaly chod zbraně. Zavedením správného způsobu čištění v souladu s manuálem ke zbrani se tyto závady odstranily. Také se v rámci výcviku přestala používat cvičná munice s lakovaným a barveným uzavřením hrdla nábojnice. Tyto laky a barvy určené k dlouhodobé konzervaci munice nepřiměřeně znečišťovaly zbraň a zapříčiňovaly následně i závady při použití ostré munice.

Takže nemá žádné konstrukční vady, jak tvrdí někteří její kritici?

Ne. Byly provedeny doplňkové vojskové zkoušky, které skončily s výsledkem „vyhovující“.
Specifikace zadání útočné pušky pro výběrové řízení v roce 2009 byla zpracovaná o rok dříve a za pět let používání došlo k dalším poznatkům a následným dodatečným požadavkům ze strany uživatele. Týkaly se například zásobníků nebo popruhů ke zbrani. Všechny navrhované a doporučené změny jsme akceptovali.

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE