Rakouská Erste ve čtvrtletí prodělala přes půl miliardy eur

30.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 30. října (ČTK) - Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty 554 milionů eur (zhruba 15,4 miliardy Kč) po zisku 128 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Potvrdila, že v celém letošním roce očekává rekordní ztrátu v objemu až 1,6 miliardy eur, kterou kvůli problémům v Maďarsku a Bulharsku avizovala již v červenci.

Čtvrtletní ztráta byla nicméně nižší, než předpokládali analytici. Ti ji podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 596 milionů eur. Za první tři čtvrtletí letošního roku prodělala společnost 1,48 miliardy eur (zhruba 41 miliard Kč). \"Výsledky za prvních devět měsíců odpovídají prognózám, které jsme zveřejnili již v létě,\" uvedl šéf podniku Andreas Treichl.

Erste začátkem července varovala, že její aktivity v Maďarsku zasáhne snaha tamní vlády přenést na banky část ztrát, které Maďarům u devizových úvěrů přineslo oslabení domácí měny. Dodala, že výsledky rumunské divize negativně ovlivní zvýšení rezerv související se snahou tamní centrální banky o omezení špatných úvěrů v bankovním systému.

Maďarský parlament v červenci schválil zákon, podle kterého budou banky muset odškodnit klienty za kontroverzní praktiky při stanovování poplatků a úroků u úvěrů a za způsob určování kurzů u devizových půjček.

Erste letos obstála v testech Evropské centrální banky (ECB) a Evropského bankovního úřadu (EBA). Přestože se na trhu před nedělním zveřejněním výsledků testů objevily spekulace o tom, že by Erste nemusela projít, nakonec dosáhla slušných výsledků.

\"S přehledem jsme prošli bilančními a zátěžovými testy ECB resp. EBA, a to navzdory skutečnosti, že ve srovnání s jižní či západní Evropou byla zátěžová kritéria u některých našich klíčových trhů v regionu střední a východní Evropy - především u České republiky a Chorvatska - výrazně tvrdší,\" uvedl Treichel.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK