Odhad vánočních tržeb Amazonu zklamal trhy, akcie se propadly

24.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. října (ČTK) - Největší světový internetový obchod Amazon.com očekává, že mu tržby v klíčovém posledním čtvrtletí roku oproti loňsku stoupnou až o 18 procent. Společnost to oznámila společně s výsledky za třetí kvartál. Ty ale stejně jako nejnovější prognóza zklamaly trhy. Akcie společnosti se v prodlouženém obchodování propadly o 12 procent.

Amazon očekává, že tržby během tradičně rušného čtvrtletí zahrnujícího Vánoce a další svátky dosáhnou 27,3 až 30,3 miliardy dolarů. To by bylo o sedm až 18 procent víc než ve stejném období před rokem, kdy tržby Amazonu stouply o pětinu. Analytici pro letošek očekávali tržby v objemu 30,9 miliardy USD, tedy vyšší o 21 procent. Právě růst tržeb o 20 a víc procent přitom v minulosti přiměl investory zavírat oči nad tím, že se Amazonu tolik nedaří vytvářet zisk, podotkl Reuters.

Podle finančního ředitele Amazonu Toma Szkutaka prognózu ovlivnil silnější dolar, který odhad příjmu za čtvrté čtvrtletí snížil o zhruba 2,5 procentního bodu. Silný dolar snižuje příjmy firmy ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu.

Pokud jde o právě skončené čtvrtletí, zaostal Amazon za skoro všemi odhady na Wall Street. Čistá ztráta se za tři měsíce prohloubila na 437 milionu dolarů ze ztráty 41 milionu dolarů ve stejném období před rokem. V přepočtu na akcii činí ztráta 95 centů, trh ji odhadoval jen na 74 centů.

Tržby stouply o pětinu na 20,58 miliardy dolarů oproti očekávaným 20,84 miliardám USD.

Amazon svou činnost na internetu zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává po celém světě 97.000 lidí. V září zahájil stavbu skladu v Dobrovízi u Prahy, dokončen má být v červenci příštího roku. Práci v něm má najít až 2000 stálých zaměstnanců a do tří let od otevření i dalších 3000 sezonních pracovníků. Další sklad firma plánovala v Brně, ale kvůli průtahům ohledně územního plánu developer od záměru ustoupil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK