Dolar po datech z USA a spekulacích v eurozóně roste k euru

22.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. října (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje a například k euru se vyhoupl na nové týdenní maximum. Americkou měnu podpořily údaje o zářijové inflaci v USA, ale také obavy o zdraví předních evropských bank.

Spotřebitelské ceny v USA podle dnešních vládních dat v září meziměsíčně stouply o 0,1 procenta, zatímco trhy očekávaly stagnaci. Výnosy amerických vládních dluhopisů po zveřejnění statistiky stouply, což podpořilo také kurz dolaru na devizových trzích.

Euro k dolaru odpoledne SELČ po zveřejnění americké statistiky kleslo o 0,44 procenta na 1,2657 USD, a dostalo se tak na nové týdenní minimum. Dolar k japonskému jenu přidával zhruba 0,2 procenta na 107,18 JPY.

\"Dolar do velké míry sleduje výnosy amerických dluhopisů,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Vassili Serebriakov ze společnosti BNP Paribas v New Yorku. Minulý týden výnosy z amerických vládních dluhopisů prudce klesly, což měl mimo jiné na svědomí strach ze zpomalujícího (hospodářského) oživení, sdělil také analytik.

Jednotná evropská měna byla pod tlakem kvůli zprávě španělské tiskové agentury EFE, která s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že nejméně 11 evropských bank neprošlo důkladnými zátěžovými testy, které v minulých měsících prováděla Evropská centrální banka. Veřejnost se má jejich výsledky dozvědět v neděli. ECB po zveřejnění zprávy ve španělských médií upozornila, že konečné výsledky zatím nemá ani žádná ze 130 kontrolovaných bank. Zpráva EFE ale posílila obavy o kondici evropské ekonomiky, podotkl Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK