JAR předala WTO k vyřešení spor o vývoz citrusů do EU

16.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Johannesburg 16. října (ČTK) - Jihoafrická republika předala spor o vývoz svých citrusů do Evropské unie Světové obchodní organizaci (WTO). Oznámil to dnes jihoafrický ministr obchodu Rob Davies. Reagoval tím na to, že Evropská komise pohrozila novým zákazem dovozu citrusů z JAR do EU kvůli houbové chorobě vyvolávající na ovoci černé skvrny.

Davies označil hrozbu Bruselu za \"protekcionistickou\", uvedla agentura Reuters. Podle něj neexistují důkazy pro tvrzení, že ovoce s houbovou chorobou by mohlo zanést infekci do evropských sadů.

Evropská komise už loni v listopadu zakázala do konce roku dovoz většiny citrusového ovoce z Jihoafrické republiky. Udělala to poté, co úřady nalezly v několika desítkách dodávek jihoafrického ovoce houbovou chorobu. Ta je zdraví neškodná, na listech nebo plodech zasažených rostlin ale způsobuje černé skvrny a snižuje množství a kvalitu úrody. Pěstitelé citrusů v jihoevropských zemích v čele se Španělskem se obávají, že by se mohla rozšířit i na jejich stromy.

Jihoafrická republika do EU každoročně vyváží zhruba 600.000 tun pomerančů, citronů, limetek, mandarinek a dalšího citrusového ovoce za zhruba miliardu eur, což je asi třetina evropského dovozu. Jihoafrické sdružení pěstitelů citrusů argumentuje tím, že podle mezinárodních odborníků nepředstavuje černá skvrnitost citrusů žádné nebezpečí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK