Skluz dostavby slovenské jaderné elektrárny bude větší než odhady

07.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. října (ČTK) - Dva rozestavěné bloky jaderné elektrárny Mochovce na jihu Slovenska budou uvedeny do komerčního provozu postupně až v letech 2016 až 2017. Skluz v dostavbě elektrárny tak bude větší, než se dosud čekalo. Důvodem jsou kromě jiného rozsáhlé změny v projektu. O novém termínu spuštění obou bloků dnes informovala slovenská média s odvoláním na vyjádření šéfa dostavby elektrárny Giancarla Aquilantiho.

Elektrárna v Mochovcích patří dominantnímu výrobci elektřiny v zemi, společnosti Slovenské elektrárne (SE), které ovládá italský koncern Enel. Ten už dříve oznámil, že hodlá svá aktiva na Slovensku prodat. Mezi zájemci o 66 procent akcií SE ve vlastnictví Enelu je česká energetická firma ČEZ nebo Energetický a průmyslový holding. Také představitelé slovenské vlády, která vlastní 34 procent akcií elektráren, v minulosti nevyloučili, že stát by mohl podnik ovládnout.

Aquilanti uvedl, že komerční provoz třetího bloku elektrárny v Mochovcích by mohl být zahájen ve třetím čtvrtletí roku 2016 a čtvrtého bloku pak v roce 2017.

Původně se počítalo s tím, že třetí a čtvrtý blok elektrárny budou hotovy v letech 2012 až 2013. SE pak termín posunuly o zhruba dva roky, což Enel už tehdy zdůvodnil kromě jiného i dodatečnými opatřeními zaměřenými na zvýšení bezpečnosti elektrárny, jejichž potřeba vyplynula ze zátěžových testů.

Posouvání termínu dokončení elektrárny před časem opakovaně kritizovali představitelé slovenské vlády premiéra Roberta Fica. Státu se rovněž nezamlouvalo prodražování projektu. Rozpočet na dokončení třetího a čtvrtého bloku elektrárny v minulosti stoupl na 3,8 miliardy eur z plánovaných 2,78 miliardy eur, přičemž SE předložily státu návrh na další navýšení výdajů. SE detaily o novém návrhu rozpočtu neuvedly.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce později pozastaveny. Obnovil je v roce 2008 až Enel, a to po získání kontroly nad SE. První dva bloky elektrárny vyrábějí elektřinu více než deset let.

Kromě elektrárny v Mochovcích jsou na Slovensku v provozu také dva jaderné bloky v Jaslovských Bohunicích, které také provozují SE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK