Ferona letos očekává vyšší tržby než loni, téměř 14 mld Kč

03.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. října (ČTK) - Největší tuzemský velkoobchod s hutním materiálem Ferona letos očekává tržby blížící se 14 miliardám korun. Oproti loňsku to znamená růst 3,5 procenta. Celkový objem prodeje přesáhne 760.000 tun, což odpovídá úrovni roku 2013. ČTK to dnes řekl předseda představenstva a generální ředitel Ferony František Kopřiva. Podle něj jsou očekávané výsledky hospodaření firmy v souladu s plánem.

Kopřiva uvedl, že trh hutních materiálů je stále poznamenán vysokým přebytkem výrobních kapacit hutí a z toho plynoucí cenovou kolísavostí. \"Přes určité oživení ekonomiky v prvních šesti měsících letošního roku je celkový sentiment trhu opatrný, a proto nelze očekávat trvalé zpevnění poptávky po hutních materiálech, které by podpořilo jejich cenový trend,\" uvedl Kopřiva.

Do situace na trhu se podle něj promítá kurz koruny i nejistá situace na Ukrajině, která může nárazově ovlivnit dostupnost některých komodit na trzích.

\"V dané situaci lze v oboru skladového velkoobchodu hutním materiálem očekávat nárůst tržního podílu těch hráčů, kteří budou těmto výzvám čelit svojí finanční silou a rozsahem svého sortimentu, což poskytne tržní výhody i jejich zákazníkům,\" uvedl Kopřiva.

Ferona se zaměřuje na nákup, skladování, úpravu a prodej hutních výrobků, neželezných kovů a navazujícího sortimentu. Dominantními dodavateli firmy jsou ArcelorMittal a Moravia Steel. Firma také působí v Polsku a na Slovensku.

V obchodní činnosti se Ferona orientuje především na tuzemský trh. Okruh zákazníků tvoří tisíce středních a menších průmyslových, stavebních, zemědělských a obchodních firem, pro které není efektivní nakupovat přímo od výrobců. Pobočky a provozovny má Ferona po celé zemi.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK