Společnost BlackBerry ve druhém čtvrtletí prudce snížila ztrátu

26.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 26. září (ČTK) - Ztráta kanadského výrobce chytrých telefonů BlackBerry ve druhém fiskálním čtvrtletí prudce klesla. Činila 207 milionů USD (4,5 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 965 milionů USD ve stejném období loni. Firma tento týden zahájila prodej nového zařízení s názvem Passport, které je zaměřeno na zákazníky z firemního sektoru. BlackBerry doufá, že jí tento netradiční chytrý telefon s hranatým designem pomůže z krize.

Ztráta bez mimořádných položek, jako jsou náklady na restrukturalizaci, činila dva centy na akcii. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru ztrátu 16 centů na akcii. Druhé fiskální čtvrtletí skončilo v srpnu. Tržby však zaostaly za očekáváním a dosáhly 916 milionů USD místo očekávaných 951 milionů USD.

Generální ředitel John Chen v prohlášení dodal, že firma dokončila restrukturalizaci v oblasti pracovní síly a nyní se zaměří na růst příjmů a na uvážlivé investice. Dodal, že firma získala zakázky na více než 200.000 Passportů.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji s operačním systémem Android a také za telefony iPhone od americké společnosti Apple. Podíl BlackBerry na světovém trhu s chytrými telefony se koncem loňského roku propadl pod dvě procenta ze zhruba 20 procent v roce 2009.

BlackBerry se nyní snaží obnovit ziskovost. Ztrátová firma během uplynulých tří let v rámci úsporných opatření propustila zhruba 9500 zaměstnanců, tedy více než polovinu své celkové pracovní síly. Nové vedení v čele s Chenem doufá v obnovení ziskovosti do počátku příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK