CRESTYL nepřevezme od ECE projekt obchodního centra v H. Králové

24.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 24. září (ČTK) - Společnost CRESTYL nepřevezme od německé firmy ECE několikamiliardový projekt obchodního centra Arkády a fotbalového stadionu v Hradci Králové. Šest let připravovaný projekt tak zřejmě skončí a město bude dál postupovat cestou postupné rekonstrukce stadionu za své peníze. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Magdaléna Vlčková. Převzetí projektu od ECE letos odmítla i developerská firma HB Reavis.

Společnost ECE loni v prosinci oznámila, že mění svou obchodní strategii v ČR a že ji v hradeckém projektu nahradí HB Reavis. V červenci však HB Reavis z již téměř dohodnutého převzetí odstoupila a o projekt se začal zajímat CRESTYL. Po prostudování podkladů dnes radnici oznámil, že do projektu nevstoupí. Firma CRESTYL měla o stavbu centra zájem už v roce 2008, zastupitelé tehdy dali přednost ECE.

Město má stále uzavřenu smlouvu s ECE. \"Město předpokládá, že ECE využije práva odstoupit od projektu a poskytne městu dle smlouvy finanční vyrovnání, které s takovým krokem souvisí,\" uvedla Vlčková. Město od smlouvy podle jejích ustanovení samo odstoupit nemůže. Pokuta pro ECE při jejím odstoupení údajně činí 12 milionů korun. Současně se dá předpokládat, že konkrétní rozhodnutí o dalším postupu města v celém projektu a o přestavbě stadionu bude dělat již nové zastupitelstvo, které vzejde z říjnových voleb.

Projekt za 3,75 miliardy korun dosud získal pravomocné územní rozhodnutí. Objekty měly stát na městských pozemcích na místě nynějšího stadionu U Lízátek. Developer měl postavit obchody, město novou fotbalovou arénu. Princip projektu spočíval v tom, že ECE od města za 259 milionů korun koupí pozemky pro své nákupní centrum Arkády. Město si pak samo asi za půl miliardy postaví stadion. ECE se také zavázala, že dá fotbalovému klubu během deseti let 176 milionů korun a zaplatí asi 115 milionů za infrastrukturu, dopravní napojení a demolici starého stadionu.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK