Cena americké ropy WTI stoupla kvůli údajům o čínské ekonomice

23.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. září (ČTK) - Cena americké lehké ropy WTI se dnes zvýšila téměř o dolar za barel kvůli překvapivě příznivým údajům o čínské ekonomice. Cena severomořské ropy Brent se nicméně nadále pohybuje v blízkosti dvouletého minima.

Krátce po 18:00 SELČ vykazovala cena WTI nárůst o 90 centů na 97,77 dolaru za barel. Brent naopak mírně zlevnil na 96,80 dolaru za barel. Minulý týden jeho cena sestoupila až na 96,21 USD, tedy na nejnižší úroveň za 26 měsíců.

Výsledky průzkumu banky HSBC a výzkumné společnosti Markit mezi nákupními manažery ukázaly, že růst aktivity čínského zpracovatelského sektoru v září zrychlil. Analytici přitom předpokládali, že se tento růst zastaví. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě po Spojených státech.

K růstu ceny WTI přispělo rovněž dnešní zahájení leteckých útoků Spojených států a jejich arabských spojenců na pozice radikálního uskupení Islámský stát v Sýrii. Za zlevněním Brentu naopak stály zprávy o růstu dodávek ropy z Libye a Iráku.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 96,80 96,97 New York - Nymex WTI říjen 91,77 90,87

pmh hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK