Živly trápily o prázdninách klienty pojišťoven méně než loni

23.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Letošní prázdniny byly z hlediska živelných škod pro klienty tuzemských pojišťoven výrazně příznivější než ty loňské. Přesto největší tuzemské pojišťovny zaznamenaly po přírodních kalamitách přes 15.000 škod za téměř miliardu korun. Nejvíce pojistných událostí způsobily lokální povodně a údery blesku, nejpostiženější byl Středočeský kraj, vyplývá z ankety ČTK. Loni v létě měly 37.000 škod za celkem 2,5 miliardy Kč.

Živelní události, které v prázdninových měsících potrápily prakticky celé území ČR, způsobily klientům České pojišťovny 6400 škod za téměř 400 milionů Kč. Největší počet škod mají na svědomí velká voda (1872 případů) a blesky (1776). Četné letní bouřky přinesly také silná krupobití, která ze všech přírodních živlů způsobila v celé republice nejvyšší škody, a to za 200 milionů korun. Ničivé byly také požáry, kterých sice nebylo početně tak mnoho, zničily však majetek za 92 miliony Kč.

\"Letos v létě naštěstí Česko nepostihla tak rozsáhlá kalamita, jakou byly například loňské extrémně silné bouřky a přívalové deště,\" uvedla Renata Kosová z útvaru likvidace pojistných událostí z majetkového pojištění ČP. S řáděním přírodních živlů se v průběhu prázdnin potýkali nejvíce lidé ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Nejméně naopak pocítili sílu přírody v kraji Karlovarském.

\"Letošní léto bylo z hlediska řádění přírodních živlů nejmilosrdnější za posledních pět let. Podle údajů likvidátorů za letošní letní měsíce způsobily deště, vichřice, kroupy a bouřky 1546 škod za více než 114 milionů korun. Ve srovnání s loňským kalamitním létem je to výrazně příznivější bilance,\" řekl ČTK mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Na 70 procent všech letošních letních kalamitních škod je již zlikvidováno, doplnil. Loňské letní živly způsobily klientům Generali 6000 škod za 1,2 miliardy Kč.

Kooperativa za červenec a srpen 2014 registrovala 5400 škod z celkem 220 milionů Kč. Nejvíce škod způsobily údery blesku a lokální povodně. Nejvíce škod pochází podle mluvčího pojišťovny Milana Káni ze Středočeského kraje. V loňském roce ve stejném období řešili dvakrát více škod. Celkem to bylo 9700 škod za 479 milionů Kč. Nejvíce škod způsobily vichřice, krupobití a povodně, a to ve Středočeském kraji.

Allianz eviduje za dva prázdninové měsíce téměř 2000 živelních škod klientů v celkové hodnotě 82 milionů korun. Nejvíce se na jejich počtu i celkové částce podílelo krupobití (téměř 30 milionů Kč), dále pak údery blesku s následným přepětím (22 milionů Kč), povodně a záplavy 11 milionů) a vichřice (devět milionů Kč). Loni bez červnových povodní nahlásili klienti Allianz téměř 3300 škod, o více než 60 procent více než letos. U nákladů je nárůst více než dvojnásobný, podotkl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK