ŘSD : Návrh na opravu mostů v Ostravě je nedostatečný

22.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Návrh stavební společnosti Eurovia na opravu dálničních sjezdů v Ostravě je nedostatečný. Materiál, který firma zaslala Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začátkem minulého týdne, neřeší dopady posunu mostních nosníků, sesedajících opěr nebo vzniklé praskliny na mostě, řekl ČTK mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Firmu proto ŘSD vyzvalo, aby materiál doplnila. Podle Eurovie dostane ŘSD kompletní projekt v úterý.

Návrh stavební společnosti spočívá v odtěžení nestabilního materiálu v násypech, které tlačí na most a způsobují jeho pohyb. Tento materiál (studený odval), který pravděpodobně způsobuje deformace i jinde na ostravské D47, by poté měl být nahrazený jiným materiálem, který by již neměl bobtnat, vyplývá podle Rýdla z podkladu pro návrh oprav.

Na bezpečnosti mostů, které jsou v provozu teprve od roku 2008, se ŘSD se stavební společností neshodne. Zatímco ŘSD na most zakázalo vjezd vozidlům nad 3,5 tuny a nyní sbírá data, zda nebude nutné stavbu pro automobily uzavřít úplně, Eurovia uvedla, že mosty nebezpečné nejsou. Podle závěrů kontroly jsou mosty z hlediska použitelnosti na stupni tři v pětibodové škále, a jsou tedy \"použitelné s výhradou\", a nikoliv v havarijním stavu, uvedla dříve společnost.

\"Zatím nemáme data, která by nás vedla k okamžitému uzavření obou mostů,\" připustil Rýdl. Podle něj ale informace o možném zatížení mostů bude mít státní organizace nejdříve v horizontu týdnů.

Podle Eurovie je důvodem současného nerovnoměrného pohybu mostních opěr a praskání konstrukce navezení nevhodného materiálu do okolních násypů. Konkrétní materiál přitom požadovalo ŘSD, uvedla stavební firma. Podle té je současná mediálně vyhrocená situace výsledkem bojů o vliv na ŘSD před nadcházejícími volbami.

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice v Ostravě vypukl v roce 2011, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést první kontrolní vrty. Na problémy s mosty v Ostravě upozornil letos začátkem srpna na tiskové konferenci ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK