Ceny ropy po zprávě o stavu zásob v USA klesají

17.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. září (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes klesají a například severomořský Brent se vrátil pod 99 dolarů za barel. Pokles způsobila zpráva o vysokém růstu zásob ropy v USA v minulém týdnu, vliv ale má i silnější dolar.

Cena Brentu kolem 17:00 SELČ odepisovala přes 40 centů na zhruba 98,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI byla levnější skoro o 90 centů a byla těsně nad hranicí 94 dolarů za barel.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) dnes uvedl, že zásoby ropy v uplynulém týdnu stouply o 3,7 milionu barelů. Rafinerie totiž snížily produkci a navíc se zvýšil dovoz. Analytici podle agentury Reuters očekávali snížení zásob o 1,6 milionu barelů.

Pro trh s ropou je také negativní silný dolar, který pak zdražuje ropu pro investory ze zemí, které používají jiné měny. Jejich zájem o ropu se pak snižuje.

V úterý podpořil cenu ropy generální tajemník ropného kartelu OPEC, když řekl, že by kartel mohl snížit svůj těžební limit na příští rok o 500.000 barelů denně.

Další zástupci OPEC však byli dnes obezřetnější a uvedli, že OPEC nebude muset na svém listopadovém zasedání snižovat těžbu. V nadcházejícím zimním období se totiž čeká vyšší poptávka, která by mohla podpořit i cenu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 98,63 99,05 New York - Nymex WTI říjen 94,02 92,88

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK