LN: Šéfové Stocku a Becherovky na konci roku skončí ve funkcích

17.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Šéf likérky Stock Petr Pavlík na konci roku po pěti letech skončí ve funkci. Nahradí jej polský manažer Marek Malinowski, který v minulosti řídil obchodní aktivity Stocku v Polsku. Z funkce na konci roku odejde i šéf likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka a.s. Anthony Schofield, jeho nástupce firma zveřejní v následujících měsících. Informují o tom Lidové noviny (LN).

"Nehledejte za tím žádnou senzaci. Odcházím na jiný post a ze své vůle," řekl deníku Pavlík. Zástupce Becherovky Pavel Tesař pak sdělil, že v případě odchodu Schofielda jde o plánovanou změnu. Podle LN by měl Schofielda nahradit francouzský zástupce z mateřského koncernu Pernod Ricard.

Stock Plzeň je největším výrobcem a prodejcem lihovin v ČR. Je lídrem ve všech rozhodujících segmentech trhu. V hořkých a bylinných lihovinách má tržní podíl zhruba 54 procent, v rumech a tuzemácích 61 procent a ve vodkách drží tržní podíl asi 37 procent. Firma loni prodala na českém trhu lihoviny za 63,2 milionu eur (1,735 miliardy korun), meziročně tak za ně dostal o 15,5 procenta více.

Becherovka je společností s více než dvousetletou tradicí. Byla založena v roce 1807 rodinou Becherů, tehdy jako rodinný podnik. V roce 2001 byl dokončen proces privatizace a společnost přešla do vlastnictví francouzské skupiny Pernod Ricard, která je druhým největším výrobcem alkoholických nápojů na světě po britské Diageo. Firmě ve finančním roce končícím v červnu 2014 vzrostl zisk před zdaněním více než dvojnásobně. Dosáhl 392 milionů korun oproti předchozím 171 milionům.

mtj

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK