Americké akcie posilují, trh vzhůru táhnou energie

16.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. září (ČTK) - Americké akciové trhy smazaly počáteční ztráty a v polovině dnešního obchodování posilují. K růstu jim pomáhají zejména akcie energetických firem, které po výrazném růstu cen ropy zažívají nejlepší den za déle než měsíc.

Dow Jonesův index v poledne místního času (18:00 SELČ) získával 0,5 procenta a pohyboval se kolem 17.119 bodů. Širší index S&P 500 posiloval o 0,7 procenta a byl v blízkosti 1997 bodů, úhrnný index technologického trhu Nasdaq se nacházel kolem 4536 bodů s nárůstem o 0,4 procenta.

Akcie výrobce elektroniky Apple ale 1,7 procenta ztrácely, což vyvíjelo tlak na trh Nasdaq a vedlo k tomu, že dílčí sektor technologií se vysokého růstu neúčastnil.

Největší nárůst na newyorské burze NYSE zaznamenala developerská společnost Glimcher Realty. Akcie přidávaly skoro 30 procent po oznámení, že ji kupuje realitní společnost Washington Prime.

Obchodníci zároveň sledují zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) a čekají na signály, kdy by Fed mohl zvýšit úrokové sazby. Fed výsledek zveřejní po skončení dvoudenního jednání ve středu.

Minulý týden zažily hlavní indexy na Wall Street první ztrátový týden od začátku srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK