OECD snížila odhad růstu velkých světových ekonomik

15.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 15. září (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes snížila odhad růstu velkých vyspělých světových ekonomik. Evropskou centrální banku (ECB) vybídla k razantnějším krokům, které by odvrátily nebezpečí poklesu cenové hladiny v zemích platících eurem.

Ekonomika 18 zemí eurozóny podle nové prognózy letos stoupne o 0,8 procenta a příští rok její růst zrychlí na 1,1 procenta. To je výrazné zhoršení oproti dosavadní prognóze. Ještě v květnu OECD předpokládala, že eurozóna letos poroste o 1,2 procenta a příští rok zrychlí na 1,7 procenta.

Růst spotřebitelských cen v eurozóně, které se v srpnu zvýšily nejméně za pět let, by díky oživující poptávce měl zesílit. Nízké hodnoty inflace blízko nule ale i přesto vyvolávají nebezpečí deflace.

ECB se na začátku tohoto měsíce překvapivě rozhodla podpořit ekonomiku dalšími opatřeními, včetně odkupů některých cenných papírů od komerčních bank. Podle OECD jsou nedávné kroky ECB vítané, vybídla ale k dalším opatřením, včetně takzvaného kvantitativního uvolňování, jak bývají nazývány rozsáhlé nákupy vládních a dalších dluhopisů pomocí nově tištěných peněz.

OECD má celkem 34 členů. Jsou jimi převážně bohaté země, jako Spojené státy či vyspělé evropské ekonomiky. Od 90. let minulého století jsou jejími členy i Česká republika a Slovensko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK