Od března 2015 skončí monopol ČSA a Aeroflotu na lety do Moskvy

09.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Od konce března příštího roku skončí monopolní postavení Českých aerolinií a ruského aeroflotu na lince z Prahy do Moskvy. Na lukrativní trati by mohl začít létat druhý dopravce z obou zemí, shodly se letecké úřady v Rusku a V Česku. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Další dopravce bude moci podle ministerstva dopravy uskutečnit maximálně sedm letů týdně.

"Je to dobrá zpráva pro všechny cestující. Příchod nového konkurenčního dopravce by mohl přinést postupné snižování cen letenek. I když zájem o tyto lety vinou současné krize poklesl, na jaře by se situace mohla zlepšit a vést k nárůstu osobní přepravy," uvedl ředitel internetového prodejce letenek Letuška.cz Josef Trejbal. V současnosti operují České aerolinie a ruský Aeroflot každý 28 letů týdně, dodal.

Uvolnění pravidel se ale zatím týká pouze jediné linky mezi oběma hlavními městy, u ostatních destinací v Rusku stále platí dosavadní režim, kdy může létat pouze jediný dopravce z každé země, upřesnil Neřold. České i ruské úřady nicméně pokračují v jednání o nové dohodě, která by liberalizovala celý trh.

ČSA dosavadní výhody uzavřeného trhu a z toho plynoucích vyšších cen hojně využívají. Na linky do Ruska a okolních destinací tuzemský dopravce v minulosti přesunul velkou část svých leteckých kapacit. Celkem ČSA operují mezi ČR a Ruskem deset pravidelných linek, osm z Prahy a dvě z Karlových Varů. Do zemí bývalého Sovětského svazu je to dalších pět pravidelných spojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK