Statistici dnes budou informovat o vývoji mezd ve 2. čtvrtletí

05.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Český statistický úřad dnes bude informovat o vývoji průměrné mzdy ve druhém čtvrtletí. Podle odhadů analytiků průměrná mzda v letošním druhém čtvrtletí meziročně stoupla v průměru o 2,1 procenta. Po odečtení inflace, která je letos extrémně nízká, by měla průměrná mzda stoupnout o zhruba o dvě procenta. Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Analytici upozornili, že růst mezd zpomalil ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Důvodem je ovšem především mimořádné vyplácení odměn v prvním čtvrtletí a s tím související nízká srovnávací základna loňského roku. V prvním čtvrtletí letošního roku průměrná mzda stoupla meziročně o 3,3 procenta a po odečtení inflace o 3,1 procenta na 24.806 korun.

Ekonomické oživení je evidentní, a tak si firmy mohou dovolit postupně zvyšovat platy. Rozhodně nejde o jednorázové plošné zvyšování," uvedl k odhadům za druhé čtvrtletí analytik Home Credit Michal Kozub.

Průměrná mzda v Česku loni ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 297 korun na 24.953 korun. Růst tak nominálně činil 1,2 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se mzda ovšem snížila o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK