Průmyslové zakázky v Německu v červenci prudce stouply

04.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 4. září (ČTK) - Zakázky německých průmyslových podniků v červenci stouply o 4,6 procenta, tedy nejprudším tempem za více než rok. Oznámilo to dnes německé ministerstvo hospodářství. Údaje podle agentury Reuters podpořily naděje na oživení největší evropské ekonomiky ve třetím čtvrtletí.

Červencový nárůst zakázek výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 1,5 procenta. Ministerstvo navíc opravilo údaj o červnovém poklesu zakázek na 2,7 procenta z původně ohlášených 3,2 procenta.

"Po nejistotě způsobené geopolitickým vývojem a slabší ekonomikou ve druhém čtvrtletí je silný nárůst zakázek povzbudivým signálem pro průmyslový sektor," uvedlo ministerstvo.

Německý hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,2 procenta. Někteří ekonomové se navíc obávají, že HDP klesne také ve třetím čtvrtletí, čímž by se Německo dostalo do hospodářské recese.

"Konečně určitá známka úlevy," řekl k dnešním údajům o průmyslových zakázkách analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING. "Německé zakázky v červenci prudce oživily, což signalizuje, že největší ekonomika eurozóny by se měla ve třetím čtvrtletí vrátit k růstu," dodal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK