Euro se po propadu na roční minimum stabilizovalo

03.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. září (ČTK) - Kurz eura se po poklesu na roční minimun vůči dolaru stabilizoval, zatímco dolar celkově oslabil. Evropskou měnu podpořily později dementované zprávy o příměří na východě Ukrajiny a trh čeká na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB).

Euro vůči dolaru odpoledne posílilo o 0,1 procenta na 1,3150 USD a oživilo z ročního minima 1,3110 USD. Proti japonskému jenu zůstalo beze změny na 138,03 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn klesl o 0,15 procenta a sestoupil ze 14měsíčního maxima 83,058 bodu.

Úřad ukrajinského prezidenta dnes nejprve oznámil, že Petro Porošenko se s ruským protějškem Vladimirem Putinem dohodl na trvalém příměří v oblasti Donbasu. Kreml pak zprávu popřel a nakonec Kyjev i Moskva oznámily, že oba prezidenti se při telefonátu shodli na způsobu, jak klidu zbraní dosáhnout.

Konflikt na Ukrajině a vzájemně vyhlášené sankce mezi Ruskem a Západem začaly podkopávat ekonomiku zemí eurozóny, což může být pro ECB dalším důvodem k novým podpůrným krokům, řekli analytici agentuře Reuters. Ve čtvrtek sice ještě trh konkrétní kroky nečeká, obchodníci ale předpokládají, že je šéf banky Mario Draghi naznačí do budoucna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK