Británie před summitem NATO ohlásila velkou zbrojní zakázku

03.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. září (ČTK) - Británie podepíše smlouvu se zbrojařským koncernem General Dynamics na dodávku více než 500 bojových obrněných vozidel. Transakce má hodnotu 3,5 miliardy liber (121,7 miliardy Kč) a je největší jednotlivou objednávkou britské vlády na tato vozidla za více než 30 let. S odvoláním na prohlášení britské vlády o tom dnes informovala agentura Reuters.

Zbrojní kontrakt na 589 nových bojových obrněných vozidel, nazývaných také Scout SV, podepíše šéf britské vlády David Cameron. Transakce by měla posílit britské ozbrojené síly a vytvořit v Británii 1300 pracovních míst. Z toho 300 by jich mělo vzniknout ve Walesu, kde ve čtvrtek začíná dvoudenní summit Severoatlantické aliance.

Britská armáda tak vůbec poprvé získá plně digitalizované obrněné vozy, které General Dynamics UK, což je britská součást amerického koncernu General Dynamics, vyvinula spolu s armádou v inženýrském středisku v jižním Walesu. První dodávka se plánuje na rok 2017, přičemž nová vozidla by mohla být nasazena v roce 2020.

Scout SV, což jsou v podstatě malé tanky, nahradí stroje, které slouží už 40 let, podotýká server listu The Wall Street Journal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK