Těžba ropy v Rusku v srpnu rostla, sankce se zatím neprojevily

02.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. září (ČTK) - Těžba ropy v Rusku se v srpnu proti předchozímu měsíci zvýšila o jedno procento na 10,52 milionu barelů denně. K růstu přispěly kondenzáty, které těží plynárenská společnost Gazprom, a projekty ze zahraničními firmami, uvedlo dnes ruské ministerstvo energetiky. Údaje přitom naznačují, že protiruské sankce zavedené kvůli ukrajinské krizi se v ruském energetickém sektoru zatím neprojevily.

Rusko si v srpnu udrželo pozici největšího producenta ropy na světě. Jeho nejbližší konkurent, což je Saúdská Arábie, v srpnu podle průzkumu agentury Reuters těžil 9,75 milionu barelů denně.

Západní země zavedly vůči Moskvě kvůli březnové anexi Krymu a postoji vůči nepokojům na východní Ukrajině sankce a varovaly před dalšími kroky, pokud Rusko nepomůže eskalující konflikt zastavit. Mezi sankcemi je i zákaz investic do majetku nebo dluhu se splatností delší než 90 dní pro řadu velkých ruských společností a vývoz zařízení pro nové ropné projekty do Ruska.

Sankce ale těžbu zatím neovlivnily, protože jsou zaměřené na nové projekty, tedy ty, které zahájí těžbu až v příštích letech. Kvůli nedostatku financí ze Západu však již některé firmy plánují omezit své investice.

Vyjádřeno v tunách pak těžba ropy v Rusku v srpnu vzrostla na 44,472 milionu tun z červencových 43,949 milionu. Ministerstvo očekává, že těžba ropy letos dosáhne 525 milionů tun.

Těžba plynu se v srpnu zvýšila na 42,74 miliardy metrů krychlových z 42,68 miliardy kubíků v červenci. Denní produkce pak činila 1,38 miliardy kubíků. Těžba Gazpromu ale klesla a činila 26,28 miliardy metrů krychlových. O měsíc dříve činila 26,72 miliardy.

Produkce ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny. Rusko je významným dodavatelem ropy i plynu do Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK