Prodej aut v Německu v srpnu mírně klesl

02.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 2. září (ČTK) - Prodej nových aut v Německu v srpnu mírně klesl. Celkem bylo přihlášeno více než 213.000 osobních aut, což je o 0,4 procenta méně než před rokem. Vyplývá to z dnešních údajů spolkového úřadu pro registraci vozidel KBA. Německo je největší automobilový trh v Evropě.

Úřad ale také upozornil, že letošní srpen měl o jeden pracovní den méně než ten loňský, což mohlo přispět k poklesu. Za prvních osm měsíců letošního roku prodej stoupl o téměř tři procenta na více než dva miliony, hlavně díky dobrému začátku letošního roku.

Německý automobilový svaz VDA dodal, že v příštích měsících neočekává výrazné zvýšení prodeje aut. Prezident VDA Matthias Wissmann k tomu řekl, že za celý letošní rok se prodej aut zvýší na tři miliony vozů z loňských 2,95 milionu.

O více než deset procent rostl podej sportovně-užitkových vozů a terénních aut. Prodej kompaktních aut stoupl o 9,9 procenta a tyto vozy měly největší podíl na celkovém prodeji.

Počet registrací nákladních aut se zvýšil o 8,3 procenta. Počet registrací autobusů však o 19,7 procenta klesl, u motocyklů pokles dosáhl 6,7 procenta, dodal KBA.

Francouzský automobilový svaz v pondělí uvedl, že prodej nových osobních aut ve Francii v srpnu klesl o tři procenta na zhruba 83.300 vozů. V sousedním Španělsku ale pokračoval v růstu a zvýšil se o skoro 14 procent na zhruba 45.360 aut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK