Objem bankovních úvěrů stoupl v červenci o 5,3 pct na 2,55 bil.Kč

02.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl ke konci července meziročně o 5,3 procenta na 2,55 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA). Objem úvěrů podnikům stoupl o dvě procenta, úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o pět procent.

"Úvěry domácnostem meziročně stouply o 53 miliard Kč s dominantním podílem úvěrů na bydlení," komentovala čísla hlavní ekonomka asociace Eva Zamrazilová. Meziroční vzestup úvěrů na bydlení dosáhl 48 miliard Kč, což tvoří devět desetin růstu všech úvěrů domácnostem. Čistě nové úvěry na bydlení mohli v červenci klienti získat za sazbu 3,17 procenta, tzv. úvěry refinancované byly levnější a činily 2,77 procenta, což je nový rekord.

Již rok a půl klesají naopak úvěry z kontokorentů a platebních karet. Svého maxima 39 miliard Kč dosáhly na začátku roku 2013, od té doby klesly na aktuálních 35 miliard korun. Pokles zájmu o tyto produkty může podle Zamrazilové ukazovat na stabilnější finanční situaci domácností v souvislosti s oživováním ekonomiky a zlepšenou situací na trhu práce.

Konsolidovanější situaci domácností dokládá i červencový pokles hypoték se selháním na 2,9 procenta. U spotřebitelských úvěrů byl podíl úvěrů se selháním přesně stejný jako před rokem, tedy 12,2 procenta.

V podnikové sféře sílí tendence zájmu o úvěry denominované v cizích měnách. Od srpna 2013, kdy započala diskuze o devizových intervencích, je vzestup dlouhodobých úvěrů v cizích měnách trvale dvouciferný, upozornila Zamrazilová.

Celkový objem úvěrů nefinančním podnikům (852,7 miliardy Kč) zpomalil v červenci růst na dvě procenta. Úvěry denominované v cizích měnách ovšem stouply o 13,1 procenta, nejdynamičtěji přitom rostou úvěry dlouhodobé.

Podíl úvěrů se selháním v podnikové sféře se v červenci oproti červnu nepatrně zvýšil na 7,1 procenta. "Jen pozvolné snižování podílu úvěrů se selháním v podnikové sféře z krizových maxim ukazuje na to, že protahovaná recese české ekonomiky měla nezanedbatelný bilanční rozměr," dodala Zamrazilová.

Úrokové sazby pro nové obchody poskytnuté podnikům v červenci dále klesaly. Průměrné úrokové sazby z kontokorentních, revolvingových úvěrů a pohledávek z karet nefinančním podnikům v červenci nepatrně klesly na 2,51 procenta. U ostatních nových úvěrů klesla sazba výrazněji z červnových 2,33 procenta na 1,92 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK