Vývoj na devizovém trhu je kvůli svátku v USA klidný

01.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. září (ČTK) - Kurzy předních světových měn se dnes téměř nemění. Objem obchodování na devizovém trhu je nízký kvůli státnímu svátku v USA. Investoři jsou nervózní před zasedáním měnového výboru Evropské centrální banky a kvůli ukrajinské krizi.

Kolem 19:00 SELČ euro vůči dolaru nepatrně stouplo o 0,02 procenta na 1,3131 USD, když během asijského obchodování se euro kvůli obavám z dopadu ukrajinské krize na ekonomiku eurozóny propadlo až na 1,3119 USD, nejníže od září 2013. K jenu euro zpevnilo o 0,1 procenta na 136,91 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 104,27 JPY.

Evropská unie chystá další sankce vůči Rusku kvůli Ukrajině a analytici se obávají dopadu sankcí na ekonomiku eurozóny, která se již tak potýká s problémy. Dnešní statistika ukázala, že aktivita v průmyslovém sektoru eurozóny v srpnu zpomalila tempo růstu na nejnižší úroveň za více než rok. Nových zakázek ubylo a továrny v době rostoucího napětí kvůli Ukrajině narážely na problémy.

Pomalý ekonomický růst a nízká inflace podle analytiků budou nadále tlačit na ECB, aby přišla s dalšími stimulačními opatřeními. Tento týden však zřejmě ještě nové kroky nepředstaví, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK