MF usiluje o spolupráci ČEB a Číny, chce pobočku banky v Praze

29.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Ministerstvo financí má zájem na rozšíření spolupráce s Čínou v oblasti finančních služeb. Chce například navázat spolupráci mezi Českou exportní bankou a jejím čínským protějškem Export Import Bank nebo dosáhnout otevření pobočky čínské Industrial & Commercial Bank of China v Praze. Ministerstvo o tom v souvislosti s dnes končícím dvoudenním Čínským investičním fórem informovalo v tiskové zprávě.

"Mým cílem je, aby například největší čínská i světová banka Industrial & Commercial Bank of China otevřela v Praze pobočku, která by následně sloužila jako odrazový můstek pro čínské investice" uvedl náměstek ministra financí Martin Pros. Zároveň dodal, že MF již zahájilo jednání s Polskem, kde již tato banka svou pobočku má.

Pros, který je zároveň předsedou dozorčí rady České exportní banky (ČEB), jednal na fóru také o možnosti užší spolupráce ČEB a čínské Export Import Bank, jejímž vyvrcholením by měl být podpis memoranda o porozumění během návštěvy českého prezidenta Miloše Zemana v Číně.

MF také nabídlo čínské vládě stáže pro úředníky, zaměřené zejména na předávání zkušeností v oblasti transformace ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK