VGP v pololetí ztrojnásobila čistý zisk na 1,2 mld. Kč

29.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Developerská skupina VGP v letošním 1. pololetí výrazně zvýšila čistý zisk na 43,4 milionu eur (1,2 miliardy korun) z předchozích 9,1 milionu eur (252,75 milionu korun). Významně to ovlivnilo zahájení aktivit v Německu, uvedla společnost ve výsledcích hospodaření.

VGP během prvních šesti měsíců letošního roku uzavřela nájemní smlouvy za sedm milionů eur (194 milionů korun), z toho 4,5 milionu eur (125 milionů korun) představovaly nové smlouvy. Míra obsazenosti nemovitostí skupiny na konci června 2014 mírně klesla na 96,7 procenta z předchozích 96,9 procenta.

Skupina v 1. pololetí koupila 584 tisíc metrů čtverečních nových pozemků pro developerskou činnost v Německu. Dalších 238 tisíc metrů čtverečních měla VGP na konci června vybraných a částečně zamluvených. Ve výstavbě má osm projektů s pronajímatelnou plochou přes 121 tisíc metrů čtverečních.

Letos v srpnu skupina společně s dalšími partnery uzavřela největší realitní obchod v ČR posledních let, kdy developer PointPark Properties koupil od dvou fondů spravovaných společnostmi Tristan Capital Partners a VGP 11 logistických parků v ČR za 523 milionů eur (zhruba 14,56 miliardy korun). Touto transakcí se společnost VGP zbavila zbývajícího 20procentního podílu ve dvou českých portfoliích VGP CZ I a VGP CZ II. Transakce by měla být dokončena v posledním čtvrtletí 2014. Svůj podíl chce developer investovat převážně v Německu.

Skupina VGP, která projektuje, staví a pronajímá logistické areály a průmyslové parky, působí ve středoevropském regionu. Tedy kromě ČR je aktivní také na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku a v Německu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK