Finanční instituce do FPV odvedly letos více než před rokem

25.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Finanční instituce, tedy banky, družstevní záložny a stavební spořitelny, v prvním pololetí na účet Fondu pojištění vkladů (FPV) odvedly poplatky přes dvě miliardy korun. Proti stejnému období v loňském roce tato částka stoupla o 166 milionů korun. FPV o tom dnes informoval ČTK.

Do celkového hospodaření fondu však výrazně zasáhla výplata náhrad vkladů klientům zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva, jimž bylo od konce ledna zatím vyplaceno 11,95 miliardy korun. Ke konci července rezervy Fondu pojištění vkladů dosahovaly částky 20,222 miliardy Kč.

Aktuálními pojištěnými institucemi je 18 bank, pět stavebních spořitelen a 12 družstevních záložen. Jejich počet se na konci loňského roku o jeden finanční ústav snížil. Metropolitní spořitelní družstvo totiž nedostálo svým závazkům a Česká národní banka koncem roku 2013 vydala oznámení o jeho insolvenci.

FPV proto v lednu prostřednictvím poboček České spořitelny zahájil výplatu náhrad vkladů jeho klientům. "Už od počátku bylo jasné, že se bude jednat o druhou největší výplatu náhrad vkladů v historii fondu," uvedla jeho výkonná ředitelka Renáta Kadlecová. Na výběr zbývajících náhrad vkladů mají žadatelé čas až do 27. ledna 2017.

Banky a družstevní záložny do FPV na základě zákona povinně přispívají ve čtvrtletních intervalech částkou odpovídající 0,04 procenta průměrného objemu pojištěných vkladů za uplynulé čtvrtletí. Stavební spořitelny z průměrné výše spravovaných vkladů odvádí příspěvky 0,02 procenta.

Fond pojištění vkladů vznikl roku 1994 na základě zákona o bankách. Pojištěny jsou veškeré vklady jak fyzických, tak právnických osob, vedené v pojištěných institucích v české nebo cizí měně, včetně úroků. FPV poskytuje náhrady za pohledávky z vkladů bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen se sídlem v ČR ve výši 100 procent vkladu maximálně však 100.000 eur (asi 2,8 milionu Kč) na jednoho klienta v jedné bance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK