Dolar po projevu šéfky Fedu výrazně posílil

22.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. srpna (ČTK) - Dolar reagoval na dnešní projev šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové posílením. Devizový trh její vystoupení posoudil jako vyváženější než její dosavadní zdůrazňování nutnosti udržovat podpůrnou měnovou politiku.

Dolar proti euru kolem 17:00 SELČ stoupl o 0,4 procenta na 1,3229 USD, což byla jeho nejvyšší úroveň od loňského září. Proti jenu americká měna zpevnila o 0,2 procenta na 104,10 JPY a předtím vystoupila až na 104,18 JPY, maximum od počátku dubna.

Yellenová na výroční konferenci centrálních bankéřů ve Wyomingu zdůraznila, že situace na trhu práce je kvůli dopadům poslední recese stále nejasná a Fed tak musí zůstat opatrný. Na jedné straně předkládala fakta dokládající jeho pokračující slabost, na druhé ale poukazovala i na rychlejší tempo jeho zotavování, které by Fed mohlo přimět k dřívějšímu zvyšování úrokových sazeb. Růst úroků by zvýšil výnosy z dolarových aktiv a tím i samu měnu

Investoři se nyní zaměří na nadcházející vystoupení šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho. Budou se z něj snažit vyčíst, zda se ECB chystá podpořit slabou ekonomiku přímými nákupy aktiv, jako to dělá Fed.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK