Banka Standard Chartered dostala trest kvůli chybám v kontrole

19.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. srpna (ČTK) - Britská banka Standard Chartered dostala od amerických regulátorů pokutu 300 milionů dolarů (6,3 miliardy Kč) za to, že nedokázala zlepšit kontrolu praní špinavých peněz. Oznámil to dnes šéf Oddělení finančních služeb (DFS) státu New York Benjamin Lawsky. Banka podobným obviněním v USA čelila již v minulosti. Regulátorům v rámci dohody před dvěma lety zaplatila 667 milionů dolarů, z toho zhruba polovinu Lawskyho úřadu. Banka uvedla, že zodpovědnost přijímá a problémy odstraní.

Na nedostatky v kontrolním systému banky přišel dohled, který byl jmenován před dvěma lety. Tyto nedostatky prý způsobily, že nebyl odhalen "významný počet potenciálně vysoce rizikových transakcí", stojí podle agentury Reuters v dohodě o řešení sporu.

Standard Chartered má sídlo v Londýně, nejvíce peněz ale vydělává v Asii, Africe a na Blízkém východě. V rámci řešení sporu se počítá s tím, že newyorská větev banky pozastaví zúčtování dolarových plateb pro vysoce rizikové klienty hongkongské divize. Kromě toho má ukončit vysoce rizikové vztahy z klientelou z řad malých a středních podniků ve Spojených arabských emirátech. Bez souhlasu státu New York také nebude smět otevírat nové účty pro zpracování dolarových plateb.

Před dvěma lety Standard Chartered urovnala v USA obvinění z praní špinavých peněz. Dopustit se jej měla tím, že několik let umožňovala finanční transakce mezi Íránem a zbytkem světa, ačkoli se na ni vztahoval zákaz v rámci mezinárodních sankcí proti Íránu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK