Francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí opět stagnovala

14.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. srpna (ČTK) - Francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí opět stagnovala. Francie také snížila odhad hospodářského růstu v letošním a příštím roce a oznámila, že nesplní svůj cíl pro letošní schodek veřejných financí. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešního oznámení místních statistiků a vyjádření francouzského ministra financí.

Statistický úřad INSEE dnes oznámil, že druhá největší ekonomika v eurozóně za tři měsíce do června nezaznamenala žádné zvýšení, a stagnovala tak druhé čtvrtletí za sebou.

Ministr financí Michel Sapin ve francouzském listu Le Monde uvedl, že domácí ekonomika v tomto roce stoupne o pouhých zhruba 0,5 procenta, což je polovina původního odhadu. Znamená to, že rozpočtový schodek dosáhne čtyři procent výkonu ekonomiky namísto plánovaných 3,8 procenta. Socialistická vláda ve svých fiskálních plánech na příští rok vychází odhadovaného růstu o 1,7 procenta. Podle Sapina je ale v tuto chvíli nepravděpodobné, že ekonomika stoupne o více než procento.

"Pravda je taková, že Francie v důsledku stagnujícího růstu a nedostatečné inflace nesplní v tomto roce cílový schodek veřejných financí, a to i přes úplnou kontrolu výdajů," napsal podle agentury Reuters Sapin ve svém příspěvku.

Nová data ukázala, že francouzská inflace zůstává na nejnižší úrovni od listopadu 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK